Ny

HÅLLBARA SOCIALA MEDIER

Hur skapar man en hållbar tillvaro på sociala medier?Sociala medier har varit en del av mitt liv i ca 10 år och jag vill nog inte veta hur många timmar som jag spenderat på Facebook, Instagram och Youtube sammanlagt. Idag spenderar jag mycket tid på...

DEBATTEN OM SOJA

Är soja bra eller dåligt för miljön?För några år sen ville jag ta itu med varför min mage gjorde ont och blev uppblåst efter i princip varje måltid. Jag testade då att sluta med laktos vilket funkade väldigt bra för mig. Men istället för komjölk så började...

KOMBUCHA – DEN ULTIMATA GUIDEN

Hur du gör kombucha och varför du bör dricka det! Oj oj oj va jag gillar kombucha. Jag får många frågor om vad kombucha är, hur man gör egen kombucha och varför man ska dricka det. I detta inlägget besvarar jag förhoppningsvis alla dina frågor i en steg...

LUFFA – HUR GÖR MAN?!

Vad är luffa och hur gör man det egentligen själv? Efter att jag la ut en bild om att man kunde odla och använda luffa som en tvättsvamp så var det många som intresserade sig och ville veta mer. Sanningen är att jag inte heller visste mycket mer än det som...

TELLUS A OCH DEN SJÄLVISKA MÄNNISKAN

Varför gör vi inte allt för att lösa situationen? Detta korta inlägg handlar om mina tankar kring vår fina planet samt om hur svårt det är att göra en förändring när man kanske egentligen inte är beredd att offra det som man har. Det är inte varje dag som jag stannar...

KAFFE OCH MILJÖ

Hur ser dina kafferutiner ut?Jag själv dricker inte kaffe då jag vägrar att bli vuxen...haha! När jag va 14 år så försökte jag verkligen att gilla kaffe men varken mjölk eller socker kunna rädda smaken i mitt fall. Dock så är det inte detta som jag ska...

ALEPPOTVÅLEN

Varför välja just en Aleppotvål? Det är så många som pratar om Aleppotvålen och vilka fina egenskaper den har, men vad är det egentligen som är så himla bra med just denna tvål? Jag har läst på lite mer och delar gärna med mig av den informationen som jag...

ZERO WASTE TAVLOR

Äntligen är dem här! Tillsammans med Lena på Ideator så har vi tagit fram några posters som gör dig och mig påmind om att det är viktigt att tänka på vår miljö - VARJE DAG. Motivet på vardera poster visar ett exempel på hur man kan inreda olika rum på ett...

SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG

Mer utförliga svar på Instagrams quiz Hej allihop! Jag är en person som verkligen försöker bli mer snäll mot mig själv och jag jobbar dagligen på att ge mig själv komplimanger. Idag är jag faktiskt lite stolt över mig själv då jag har åstadkommit så mycket under bara...

Surskölj

Surskölj istället för balsam! Att använda något som heter surskölj i sitt hår kanske inte låter så lockande, men jag lovar att är en hit! Jag hörde talas om surskölj för ca 6 månader sen när jag fortfarande använde "vanligt" kommersiellt balsam. Jag tyckte att det lät...

Hur skapar man en hållbar tillvaro på sociala medier?

Sociala medier har varit en del av mitt liv i ca 10 år och jag vill nog inte veta hur många timmar som jag spenderat på Facebook, Instagram och Youtube sammanlagt. Idag spenderar jag mycket tid på sociala medier då det är en del av mitt jobb och det är även där som jag hittar mycket inspiration till saker som jag gör i livet. DOCK så har jag lätt för att bli väldigt stressad och få ångestkänslor av att se vad andra gör och presterar på sociala medier. Ibland så blir alla intryck helt enkelt för mycket och jag blir tom på idéer och min kreativitet försvinner helt istället för att bli större. Detta är INTE hållbart, därför är det så viktigt att vi faktiskt pratar om det här.

Jag vet inte om det finns någon där ute som känner precis som jag, men om det gör det så vill jag bara dela med mig av de tipsen som jag använder mig av för att minska stressen och ångesten över att var inne på sociala medier.

  1. Rensa bland dina vänner (dem som du följer): Sluta följ de människor som du endast följer för att du är nyfiken eller för att du vill ha kontroll över vad dem gör i livet. Jag tror att detta skapar en onödig inre stress. Avfölj även personer som lägger ut saker som du inte har något intresse av att läsa eller se (gäller även familj och nära vänner), istället är det bättre att du pratar med dessa när ni ses eller över telefon. Jag brukar fråga mig själv “Bryr jag mig om vad hen gör på dagarna? Vill jag att hen ska veta vad jag göra på dagarna?”, och om svaret är nej på en eller båda frågorna så avföljer jag den personen.
  2. Följ endast dina favoriter: Det finns många som uppdaterar om i princip samma saker på sociala medier, ger samma tips och lägger upp liknande bilder. Men vilken person är din favorit? Vem kan du absolut inte tänka dig att avfölja? Troligtvis så har du endast ett fåtal konton som betyder väldigt mycket för dig, medans resten är lite mer utfyllnadskonton för att du ska ha en bredare koll på vad som händer. Men frågan är om man faktiskt får mer koll genom att följa fler? Eller hade du kanske haft ännu mer koll om du följde färre konton lite mer noggrant?</li
  3. Tre-dagars-rensning: Vad är det som får dig att inte våga eller vilja avfölja en person? Jag har en utmaning till dig. DAG 1. Gå igenom alla du följer och gör en grovrensning på dem som du känner att du inte vill följa längre. DAG 2. Gör samma sak igen men va lite hårdare mot dig själv. DAG 3. Nu ska du gå igenom alla en sista gång, nu jämför du dem bästa mot dem bästa. Kan du rensa några till?

Jag tror att många människor, inklusive jag själv, lider av FOMO som betyder FEAR OF MISSING OUT! Alltså att du är rädd för att missa information ifall du inte följer alla personer som du eventuellt tror har något viktigt att förmedla. För mig är det viktigt att hålla koll på allt som dem jag följer gör, därför säger det säg själv att jag inte hinner följa flera hundra personer. Jag vill att mina sociala medier ska vara en plats där jag bestämmer innehållet och att allt som hamnar i mitt flöde får mig att må bra.
Det är så himla många som säger att det dyker upp mycket reklam och orelaterade saker i deras flöde, men jag tror inte att det är det som är problemet. Jag tror att många följer personer som inte ger dem lycka och det skapar en stress som gör att annonser och reklam ses som störande. När jag följer färre människor så upplever jag att reklamen inte stör mig på samma sätt.

Skapa en miljö på sociala medier som du trivs med!

Så det jag egentligen vill säga är att det är okej att avfölja en familjemedlem, en vän, en kändis – VEM SOM HELST!. Det betyder inte att personen som du avföljer måste avfölja dig, utan personen i fråga kan fortfarande se vad du gör medans du inte behöver se allt som just den personen gör.

Ta hand om dig – KRAM!

PS. Glöm inte att gå in i fliken “HANDLA” i menyn för att hitta hållbara producenter!