Ny

HÅLLBARA SOCIALA MEDIER

Hur skapar man en hållbar tillvaro på sociala medier?Sociala medier har varit en del av mitt liv i ca 10 år och jag vill nog inte veta hur många timmar som jag spenderat på Facebook, Instagram och Youtube sammanlagt. Idag spenderar jag mycket tid på...

DEBATTEN OM SOJA

Är soja bra eller dåligt för miljön?För några år sen ville jag ta itu med varför min mage gjorde ont och blev uppblåst efter i princip varje måltid. Jag testade då att sluta med laktos vilket funkade väldigt bra för mig. Men istället för komjölk så började...

KOMBUCHA – DEN ULTIMATA GUIDEN

Hur du gör kombucha och varför du bör dricka det! Oj oj oj va jag gillar kombucha. Jag får många frågor om vad kombucha är, hur man gör egen kombucha och varför man ska dricka det. I detta inlägget besvarar jag förhoppningsvis alla dina frågor i en steg...

LUFFA – HUR GÖR MAN?!

Vad är luffa och hur gör man det egentligen själv? Efter att jag la ut en bild om att man kunde odla och använda luffa som en tvättsvamp så var det många som intresserade sig och ville veta mer. Sanningen är att jag inte heller visste mycket mer än det som...

TELLUS A OCH DEN SJÄLVISKA MÄNNISKAN

Varför gör vi inte allt för att lösa situationen? Detta korta inlägg handlar om mina tankar kring vår fina planet samt om hur svårt det är att göra en förändring när man kanske egentligen inte är beredd att offra det som man har. Det är inte varje dag som jag stannar...

KAFFE OCH MILJÖ

Hur ser dina kafferutiner ut?Jag själv dricker inte kaffe då jag vägrar att bli vuxen...haha! När jag va 14 år så försökte jag verkligen att gilla kaffe men varken mjölk eller socker kunna rädda smaken i mitt fall. Dock så är det inte detta som jag ska...

ALEPPOTVÅLEN

Varför välja just en Aleppotvål? Det är så många som pratar om Aleppotvålen och vilka fina egenskaper den har, men vad är det egentligen som är så himla bra med just denna tvål? Jag har läst på lite mer och delar gärna med mig av den informationen som jag...

ZERO WASTE TAVLOR

Äntligen är dem här! Tillsammans med Lena på Ideator så har vi tagit fram några posters som gör dig och mig påmind om att det är viktigt att tänka på vår miljö - VARJE DAG. Motivet på vardera poster visar ett exempel på hur man kan inreda olika rum på ett...

SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG

Mer utförliga svar på Instagrams quiz Hej allihop! Jag är en person som verkligen försöker bli mer snäll mot mig själv och jag jobbar dagligen på att ge mig själv komplimanger. Idag är jag faktiskt lite stolt över mig själv då jag har åstadkommit så mycket under bara...

Surskölj

Surskölj istället för balsam! Att använda något som heter surskölj i sitt hår kanske inte låter så lockande, men jag lovar att är en hit! Jag hörde talas om surskölj för ca 6 månader sen när jag fortfarande använde "vanligt" kommersiellt balsam. Jag tyckte att det lät...

Är soja bra eller dåligt för miljön?

För några år sen ville jag ta itu med varför min mage gjorde ont och blev uppblåst efter i princip varje måltid. Jag testade då att sluta med laktos vilket funkade väldigt bra för mig. Men istället för komjölk så började jag att fundera på ifall jag skulle byta ut komjölken helt mot ett växtbaserat alternativ med havre, mandel, kokos eller soja istället. Direkt så började tankarna snurra att kokosmjölk bör ju innehålla för mycket socker, havremjölk för lite protein, mandelmjölk för mycket fett…ja ni fattar. Detta baserade jag faktiskt på ingenting även om det kanske stämmer. Jag ville hitta ett alternativet med mycket protein för att jag vid denna tidpunkten tränade väldigt mycket. När jag hittade sojamjölken så lät den perfekt då soja är väldigt proteinrikt, men sen kom nästa dilemma…någon gav mig en kommentar att odlingen av soja förstör världens regnskogar! Detta gjorde mig helt vilsen och jag gick då tillbaka till laktosfri komjölk som jag kände mig “trygg” och van vid.

MEN nu vill jag ta tag i detta och göra lite research på om soja är ett bra eller dåligt alternativ för vår miljö. Kanske finns det någon som har/haft samma funderingar som mig och därför delar jag med mig utav den informationen som jag hittar på internet. Kom ihåg att denna informationen hittades på olika hemsidor med olika nivåer på trovärdighet, så ta all info med en nypa salt.


FÖRDELAR MED SOJA:
– Soja är 100% växtbaserat.
– En högproteingröda, vilket innebär att det är en bra växtbaserad proteinkälla.
– God källa för kalcium för de som inte använder mjölkprodukter. Sojabönan är även fulladdad med vitaminer och mineraler.
– Innehåller låga halter av mättade fetter, vilket är “de dåliga fetterna”.
– Soja kräver mindre vatten vid tillverkningsprocessen än komjölk.
– Soja genererar mindre koldioxidutsläpp än komjölk.

NACKDELAR MED SOJA:
– För att odla soja så huggs regnskog ner för att få plats för odlingsmark, vilket i sin tur resulterar till att många djurarter förlorar sitt levnadsutrymme.
– Skogomvandlingen från regnskog till odlingsmark som krävs för att tillverka soja genererar stor mängder utsläpp av växthusgaser.
– All världens soja används i huvudsak till foder vid djurhållning, alltså stödjer man indirekt sojamarkanden genom att äta animaliskt.
– Det går åt flera hekto soja för att tillverka ett kilo med kött, ägg eller odlad fisk.
– Soja är en välkänd allergen vilket innebär att många människor är allergiska mot soja.

De senaste 50 åren har den globala sojaproduktionen ökat från 27 miljoner ton till dryga 269 miljoner ton. Sojamjöl är vanligt förekommande som del av foder då det innehåller högvärdigt protein och livsviktiga aminosyror som är nödvändiga för djurens välmående.

Soja importeras till Sverige huvudsakligen från Brasilien. Det bidrar till skövling av regnskog för att få odlingsbar mark. Därför är det viktigt att köpa certifierad soja och sojacertifikat. Detta sker inom ramen för organisationen RTRS (Round Table Responsible Soy). För varje ton soja går en viss summa till sojaodlare som håller på att ställa om produktionen till certifierad soja.

Certifieringen ställer krav på stopp för avskogning och omvandling av värdefulla naturområden, bättre produktionsmetoder, användning av jordbrukskemikalier, förbud mot barn- och tvångsarbete samt diskriminering, säkra arbetsförhållanden, föreningsfrihet och rimliga löner samt dialog med lokalbefolkningen och respekt för markrättigheter. (www.axfood.se)

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:

– Köp soja som är certifierad, vilket innebär lagkrav på att sojan är socialt och miljömässigt ansvarsfullt producerad m.m.

– Köp ekologisk soja som är fri från GMO (genetisk modifierad organism).

Det jag lärde mig av min lilla research idag är att det verkligen är viktigt att köpa ekologiska och certifierade sojaprodukter – både för miljön och människans skull. Varje dag lär man sig något nytt!

Ta hand om dig – KRAM!

PS. Glöm inte att gå in i fliken “HANDLA” i menyn för att hitta hållbara producenter!