Ny

HÅLLBARA SOCIALA MEDIER

Hur skapar man en hållbar tillvaro på sociala medier?Sociala medier har varit en del av mitt liv i ca 10 år och jag vill nog inte veta hur många timmar som jag spenderat på Facebook, Instagram och Youtube sammanlagt. Idag spenderar jag mycket tid på...

DEBATTEN OM SOJA

Är soja bra eller dåligt för miljön?För några år sen ville jag ta itu med varför min mage gjorde ont och blev uppblåst efter i princip varje måltid. Jag testade då att sluta med laktos vilket funkade väldigt bra för mig. Men istället för komjölk så började...

KOMBUCHA – DEN ULTIMATA GUIDEN

Hur du gör kombucha och varför du bör dricka det! Oj oj oj va jag gillar kombucha. Jag får många frågor om vad kombucha är, hur man gör egen kombucha och varför man ska dricka det. I detta inlägget besvarar jag förhoppningsvis alla dina frågor i en steg...

LUFFA – HUR GÖR MAN?!

Vad är luffa och hur gör man det egentligen själv? Efter att jag la ut en bild om att man kunde odla och använda luffa som en tvättsvamp så var det många som intresserade sig och ville veta mer. Sanningen är att jag inte heller visste mycket mer än det som...

TELLUS A OCH DEN SJÄLVISKA MÄNNISKAN

Varför gör vi inte allt för att lösa situationen? Detta korta inlägg handlar om mina tankar kring vår fina planet samt om hur svårt det är att göra en förändring när man kanske egentligen inte är beredd att offra det som man har. Det är inte varje dag som jag stannar...

KAFFE OCH MILJÖ

Hur ser dina kafferutiner ut?Jag själv dricker inte kaffe då jag vägrar att bli vuxen...haha! När jag va 14 år så försökte jag verkligen att gilla kaffe men varken mjölk eller socker kunna rädda smaken i mitt fall. Dock så är det inte detta som jag ska...

ALEPPOTVÅLEN

Varför välja just en Aleppotvål? Det är så många som pratar om Aleppotvålen och vilka fina egenskaper den har, men vad är det egentligen som är så himla bra med just denna tvål? Jag har läst på lite mer och delar gärna med mig av den informationen som jag...

ZERO WASTE TAVLOR

Äntligen är dem här! Tillsammans med Lena på Ideator så har vi tagit fram några posters som gör dig och mig påmind om att det är viktigt att tänka på vår miljö - VARJE DAG. Motivet på vardera poster visar ett exempel på hur man kan inreda olika rum på ett...

SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG

Mer utförliga svar på Instagrams quiz Hej allihop! Jag är en person som verkligen försöker bli mer snäll mot mig själv och jag jobbar dagligen på att ge mig själv komplimanger. Idag är jag faktiskt lite stolt över mig själv då jag har åstadkommit så mycket under bara...

Surskölj

Surskölj istället för balsam! Att använda något som heter surskölj i sitt hår kanske inte låter så lockande, men jag lovar att är en hit! Jag hörde talas om surskölj för ca 6 månader sen när jag fortfarande använde "vanligt" kommersiellt balsam. Jag tyckte att det lät...

Hur ser dina kafferutiner ut?

Jag själv dricker inte kaffe då jag vägrar att bli vuxen…haha! När jag va 14 år så försökte jag verkligen att gilla kaffe men varken mjölk eller socker kunna rädda smaken i mitt fall. Dock så är det inte detta som jag ska prata om i detta inlägget, utan mer om hur vi svenskar dricker kaffe och hur mycket kaffe som går till spillo varje år.

De som dricker mest kaffe i världen är våra grannar i Finland och dem snittar på 3,5 koppar om dagen per person. Tätt efter kommer vi svenskar med 3,2 kroppar per person. På tredje plats så ligger Danmark och Norge då dem dricker 3,1 kroppar kaffe per person, per dag. Jag trodde inte att vi i norden drack mest kaffe faktiskt utan jag trodde att Brasilien som överlägset är världens största kaffeproducent borde ligga i topp 3 – men ack så fel jag hade!

Kaffe och miljö?
De klimatförändringarna som sker och som vi står inför i framtiden gör att kaffeproduktionen i världen står inför stora utmaningar. Skrämmande prognoser visar att produktionen av kaffe riskeras att halveras till år 2050 just p.g.a. de klimatförändringarna som sker. Detta innebär att alla kaffedrickare bör fundera över hur ens kafferutiner ser ut och kanske så kan du göra några förändringar för att spara mer på kaffet?
Var tredje kopp kaffe hamnar nämligen i slasken, vilket innebär en hel kopp om dagen per person. Resultatet av detta blir att den totala mängden kaffe som slängs i Sverige VARJE ÅR är 300 miljoner liter kaffe – och detta är bara i de svenska hushållen. Detta motsvarar ungefär 1,5 miljon fyllda badkar med kaffe…helt otroligt!

Tips på hur du minskar ditt kaffesvinn:

  • Koka inte mer kaffe än vad du behöver
  • Häll upp kaffet i en termos som håller värmen längre
  • Värm upp kallt kaffe i mikron eller i en kastrull
  • Frys in kallt kaffe som isbitar och använd i en islatte
  • Använd kaffe i en god kaffedrink
  • Baka med överblivet kaffe
  • Använd kaffe i din matlagning, t.ex i inläggningar eller marinader

Använder du ett kaffefilter i papper eller tyg? Det mest miljövänliga alternativet är ett kaffefilter i tyg som du kan använda om och om igen. Du kokar eller tvättar filtret i maskin och därför håller filtret i månader…eller till och med år om du tar hand om det väl! Fundera över hur många pappersfilter som du hade sparat in om året om du hade använt ett filter i tyg istället för papper. I vårt hushåll sparar vi ca 380st/år.

Ta hand om dig – KRAM!

PS. Glöm inte att gå in i fliken “HANDLA” i menyn för att hitta hållbara producenter!