Ny

HÅLLBARA SOCIALA MEDIER

Hur skapar man en hållbar tillvaro på sociala medier?Sociala medier har varit en del av mitt liv i ca 10 år och jag vill nog inte veta hur många timmar som jag spenderat på Facebook, Instagram och Youtube sammanlagt. Idag spenderar jag mycket tid på...

DEBATTEN OM SOJA

Är soja bra eller dåligt för miljön?För några år sen ville jag ta itu med varför min mage gjorde ont och blev uppblåst efter i princip varje måltid. Jag testade då att sluta med laktos vilket funkade väldigt bra för mig. Men istället för komjölk så började...

KOMBUCHA – DEN ULTIMATA GUIDEN

Hur du gör kombucha och varför du bör dricka det! Oj oj oj va jag gillar kombucha. Jag får många frågor om vad kombucha är, hur man gör egen kombucha och varför man ska dricka det. I detta inlägget besvarar jag förhoppningsvis alla dina frågor i en steg...

LUFFA – HUR GÖR MAN?!

Vad är luffa och hur gör man det egentligen själv? Efter att jag la ut en bild om att man kunde odla och använda luffa som en tvättsvamp så var det många som intresserade sig och ville veta mer. Sanningen är att jag inte heller visste mycket mer än det som...

TELLUS A OCH DEN SJÄLVISKA MÄNNISKAN

Varför gör vi inte allt för att lösa situationen? Detta korta inlägg handlar om mina tankar kring vår fina planet samt om hur svårt det är att göra en förändring när man kanske egentligen inte är beredd att offra det som man har. Det är inte varje dag som jag stannar...

KAFFE OCH MILJÖ

Hur ser dina kafferutiner ut?Jag själv dricker inte kaffe då jag vägrar att bli vuxen...haha! När jag va 14 år så försökte jag verkligen att gilla kaffe men varken mjölk eller socker kunna rädda smaken i mitt fall. Dock så är det inte detta som jag ska...

ALEPPOTVÅLEN

Varför välja just en Aleppotvål? Det är så många som pratar om Aleppotvålen och vilka fina egenskaper den har, men vad är det egentligen som är så himla bra med just denna tvål? Jag har läst på lite mer och delar gärna med mig av den informationen som jag...

ZERO WASTE TAVLOR

Äntligen är dem här! Tillsammans med Lena på Ideator så har vi tagit fram några posters som gör dig och mig påmind om att det är viktigt att tänka på vår miljö - VARJE DAG. Motivet på vardera poster visar ett exempel på hur man kan inreda olika rum på ett...

SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG

Mer utförliga svar på Instagrams quiz Hej allihop! Jag är en person som verkligen försöker bli mer snäll mot mig själv och jag jobbar dagligen på att ge mig själv komplimanger. Idag är jag faktiskt lite stolt över mig själv då jag har åstadkommit så mycket under bara...

Surskölj

Surskölj istället för balsam! Att använda något som heter surskölj i sitt hår kanske inte låter så lockande, men jag lovar att är en hit! Jag hörde talas om surskölj för ca 6 månader sen när jag fortfarande använde "vanligt" kommersiellt balsam. Jag tyckte att det lät...

Hur du gör kombucha och varför du bör dricka det!

Oj oj oj va jag gillar kombucha. Jag får många frågor om vad kombucha är, hur man gör egen kombucha och varför man ska dricka det. I detta inlägget besvarar jag förhoppningsvis alla dina frågor i en steg för steg guide – HÄNG MED!

VAD ÄR KOMBUCHA?
Kombucha sägs vara en över 2000 år gammal hälsodryck från norra Kina. Kombuchan anses ingå i kategorin probiotika och kallas för en svamp fast än att det egentligen är en jäst- och bakteriekultur. Svampen, även kallad scobyn, är genomskinlig och geléaktig och liknar till utseendet en manet. Kombucha är en fermenterad dryck gjord på avsvalnat te, socker samt bakteriekulturen och smaken blir en vinägeraktig dryck full med nyttigheter.

Kombucha innehåller:

 • Ett stort antal organiska syror (inklusive ättiksyra, glukonsyra, glukuronsyra, citronsyra och mjölksyra)
 • Sockerarter (som sackaros, glukos och fruktos)
 • vitaminer (B1, B2, B6, B12 och C)
 • 14 stycken aminosyror, mineraler, polyfenoler (som är antioxidanter)
 • DSL (D-sackarinsyra-1,4-lakton).

Upplevda hälsoeffekter hos människor:

 • Sänkt kolesterolnivå
 • Sänkt blodtryck
 • Minskade inflammatoriska och reumatiska problem
 • Viktminskning
 • Bättre immunförsvar
 • Förbättrad aptitreglering
 • Förbättrad matsmältning

HUR GÖR JAG EGEN KOMBUCHA?

Det finns två sätt att göra egen kombucha, antingen så köper du en svamp/scoby + startvätska eller så skapar du din egen svamp med hjälp av färdigköpt kombucha från mataffären. Jag har endast testat att göra kombucha med en färdig svamp men jag delar med mig av båda alternativen.

En svamp + startkit kan du hitta på internet, i lokala Facebookgrupper eller så kan du skriva till mig.

STEG 1: Koka upp 1 liter vatten.

STEG 2: Häll vattnet i en skål gjord av plast, glas eller keramik. Lägg i te i vattnet (svart eller grönt utan smak) och låt dra i 15 minuter. Jag använder ett löste men det ska funka bra med tepåsar också.

STEG 3: Häll i 1 dl socker och rör om så att allt socker löst sig i vätskan. Försök att undvika metallredskap vid bryggningen av kombucha då metaller kan skada svampen, använd helst redskap i plast eller trä. Sockret kommer att “ätas” upp av svampen och det är sockret som gör att svampen kan växa.

STEG 4: Häll i all vätska i en 3 liters behållare i glas, plast eller keramik. Behållaren som jag använder hittar du här. Tillsätt 1 liter kallt vatten.

STEG 5: Låt vätskan svalna till 25 grader. Är vätskan varmare så riskerar svampen att dö. Använd gärna en termometer för att vara på den säkra sidan eller låt vätskan svalna över natten.

STEG 6: När vätskan har nått rätt temperatur så kan du lägga i 2 dl startvätska (färdig kombucha dryck) samt svampen. Veckla ut svampen så att den inte ligger ihop viken.

STEG 7: Täck burken med en tygbit och fäst med ett gummiband, ställ burken på ett varmt och mörkt ställe – runt 23 grader. Desto varmare plats den står på desto snabbare går bryggningen, men direkt solljus kan skada svampen. Nu är det bara att vänta! Hur länge du vill vänta är en smaksak men “vanligaste” är att vänta i ca 2 veckor.

STEG 8: När det gått ca 2 veckor så är det dags att skörda. Nu har det bildats en ny svamp på ytan och den nya svampen delar du från startsvampen. Nu har du alltså 2st svampar samt 2 liter färdig kombuchadryck.

STEG 9: Lägg svamparna i var sin skål (eller i en stor skål) i glas, plast eller keramik och tillsätt 2 dl av den färdiga kombuchan i vardera skål (eller 4 dl vätska i den stora skålen). Detta är nu två nya startkit som du kan använda för att brygga ny kombucha. Nu är det bara att börja om från STEG 1 och om ytterligare två veckor så har du 4 liter färdig kombucha….alltså så dubblas volymen och antalet svampar varannan vecka.

STEG 10: AVNJUT! Nu är det bara att tappa upp resterande kombucha i flaskor och ställa in i kylskåpet. Kombuchan blir naturligt kolsyrad och är god att dricka neutral eller så kan du smaksätta den med bär, ingefära, kryddor etc. Drycken håller i flera månader i kyl.

KOMBUCHA UTAN SVAMP
Är det så att du inte har en kombuchasvamp så kan du köpa en färdig kombuchadryck i mataffären och använda 2 dl av drycken som startkit istället för en svamp + startvätska. Efter några veckor så bildas det en svamp som du sedan kan skörda enligt guiden ovan. Kom ihåg att detta kan dröja längre tid än 2 veckor att skapa en ny svamp från grunden. Kom ihåg att detta inte riktig blir en äkta vara då kombuchan i affären oftast blandas ut i efterhand – men de funkar absolut.

SMAKSÄTTNINGAR

 • Ingefära & hallon
 • Äpple & kanel
 • Fläder & citron
 • Blåbär Jordgubb & lime

Alternativ 1: Blanda den smaksättningen som du önskar i en skål och häll i önskad mängd kombucha i skålen – blanda och låt dra i några minuter. Sila vätskan och häll tillbaka kombuchan i flaskor.

Alternativ 2: Mixa önskad mängd kombucha samt smaksättning i en mixer. Låt dra i några minuter, sila sedan av och häll tillbaka kombuchan i flaskor. Observera att detta kan leda till att mängden kolsyra i drycken minskar.

HUR MYCKET KOMBUCHA SKA MAN DRICKA?

Ett glas till frukost, en shot på morgonen, en hel flaska om dagen för att det är gott – DU VÄLJER! Det finns inga regler här utan drick så mycket som passar dig. Men kom ihåg att den primära vätskan varje dag ska självklart vara vatten.

Det va nog allt! Jag hoppas att du lärde dig något nytt och att du också blir sugen på att starta upp din kombucha. Har ni några frågor så är det bara att kommentera så besvarar jag dem. Kom ihåg att denna guiden är den som jag använder och den som funkar för mig. Det finns andra sätt att göra kombucha på men i det stora hela så är alla recept likadana. Testa dig fram och lär dig av dina misstag!

Ta hand om dig – KRAM!

PS. Glöm inte att gå in i fliken “HANDLA” i menyn för att hitta hållbara producenter!