Ny

HÅLLBARA SOCIALA MEDIER

Hur skapar man en hållbar tillvaro på sociala medier?Sociala medier har varit en del av mitt liv i ca 10 år och jag vill nog inte veta hur många timmar som jag spenderat på Facebook, Instagram och Youtube sammanlagt. Idag spenderar jag mycket tid på...

DEBATTEN OM SOJA

Är soja bra eller dåligt för miljön?För några år sen ville jag ta itu med varför min mage gjorde ont och blev uppblåst efter i princip varje måltid. Jag testade då att sluta med laktos vilket funkade väldigt bra för mig. Men istället för komjölk så började...

KOMBUCHA – DEN ULTIMATA GUIDEN

Hur du gör kombucha och varför du bör dricka det! Oj oj oj va jag gillar kombucha. Jag får många frågor om vad kombucha är, hur man gör egen kombucha och varför man ska dricka det. I detta inlägget besvarar jag förhoppningsvis alla dina frågor i en steg...

LUFFA – HUR GÖR MAN?!

Vad är luffa och hur gör man det egentligen själv? Efter att jag la ut en bild om att man kunde odla och använda luffa som en tvättsvamp så var det många som intresserade sig och ville veta mer. Sanningen är att jag inte heller visste mycket mer än det som...

TELLUS A OCH DEN SJÄLVISKA MÄNNISKAN

Varför gör vi inte allt för att lösa situationen? Detta korta inlägg handlar om mina tankar kring vår fina planet samt om hur svårt det är att göra en förändring när man kanske egentligen inte är beredd att offra det som man har. Det är inte varje dag som jag stannar...

KAFFE OCH MILJÖ

Hur ser dina kafferutiner ut?Jag själv dricker inte kaffe då jag vägrar att bli vuxen...haha! När jag va 14 år så försökte jag verkligen att gilla kaffe men varken mjölk eller socker kunna rädda smaken i mitt fall. Dock så är det inte detta som jag ska...

ALEPPOTVÅLEN

Varför välja just en Aleppotvål? Det är så många som pratar om Aleppotvålen och vilka fina egenskaper den har, men vad är det egentligen som är så himla bra med just denna tvål? Jag har läst på lite mer och delar gärna med mig av den informationen som jag...

ZERO WASTE TAVLOR

Äntligen är dem här! Tillsammans med Lena på Ideator så har vi tagit fram några posters som gör dig och mig påmind om att det är viktigt att tänka på vår miljö - VARJE DAG. Motivet på vardera poster visar ett exempel på hur man kan inreda olika rum på ett...

SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG

Mer utförliga svar på Instagrams quiz Hej allihop! Jag är en person som verkligen försöker bli mer snäll mot mig själv och jag jobbar dagligen på att ge mig själv komplimanger. Idag är jag faktiskt lite stolt över mig själv då jag har åstadkommit så mycket under bara...

Surskölj

Surskölj istället för balsam! Att använda något som heter surskölj i sitt hår kanske inte låter så lockande, men jag lovar att är en hit! Jag hörde talas om surskölj för ca 6 månader sen när jag fortfarande använde "vanligt" kommersiellt balsam. Jag tyckte att det lät...

Vad är luffa och hur gör man det egentligen själv?

Efter att jag la ut en bild om att man kunde odla och använda luffa som en tvättsvamp så var det många som intresserade sig och ville veta mer. Sanningen är att jag inte heller visste mycket mer än det som jag skrev i mitt inlägg på Instagram, men jag bestämde mig för att undersöka saken mer för att kunna besvara alla era frågor. Så detta inlägget är helt enkelt en liten research som jag gjort år er – enjoy!

Luffa är en häftig växt med långa, dekorativa rankor med gula blommor med en form likt hibiskusblommor. När frukten har mognat så torkas den och urkärnas för att sedan användas till t.ex tvättsvampar eller tvålhållare.

Luffan (svampgurkan) odlas från ett frö som man kan köpa på internet, det är bara att googla på svampgurka. I februari till april så förkultiveras fröet inomhus vilket innebär att du sår fröna inomhus i såjord. Du odlar fram plantor “i förväg” som du sedan skolar om och så småningom, när frostrisken är förbi, avhärdar och planterar ut. Fröna sås sen en i varje kruka för att sedan utplanteras i ett växthus eller på ett varmt utomhusläge när risken för frost är över. Den växer bäst om den uppbindes mot en spaljé eller något liknande. Växten behöver rikligt med vatten och gödning.

Växttyp   Ettårig    
Läge   Sol    
Höjd   200 cm    
Mängd   10 frö    
Avstånd   Radavstånd 60 cm, plantavstånd 60 cm    
Sådjup   1-2 cm    
Grotid   10-20 dagar    
Sådd  
  • Förkultiveras inomhus feb-april.
  • Sås i krukor med 1 frö i varje.
   
Odling  
  • Utplanteras i växthus.
  • Alt. efter avhärdning i varmt utomhusläge när frostrisken är över.
  • Uppbindes mot spaljé eller liknande.
  • Ge rikligt med vatten och gödning.
Tider  
  • Sådd: feb-april
  • Blomning/skörd: juni-aug

(www.froer.nu)

Mer intressant fakta:
– Odla gärna i kokos för att behålla fuktigheten.
– Detta är en svårflörtad växt som behöver massa tid och näring för att växa bra.
– För att plantan ska ge så långa frukter som möjligt kan den beskäras på samma sätt som gurka. Toppa plantan vid 2 meter och låt de tre översta sidskotten växa tills de fått 6-7 blad.
– Ett fönster på glänt brukar räcka för att humlor och bin ska hitta luffans gula blommor. Hjälp annars till med en pensel.
– När frukterna är jämntjocka är de klara att plocka. Lägg dem varmt och låt torka så att skalet blir brunt. Pilla bort skalet och låt det svampiga innanmätet torka lite till om det fortfarande är fuktigt.

Ta hand om dig – KRAM!

PS. Glöm inte att gå in i fliken “HANDLA” i menyn för att hitta hållbara producenter!