Ny

HÅLLBARA SOCIALA MEDIER

Hur skapar man en hållbar tillvaro på sociala medier?Sociala medier har varit en del av mitt liv i ca 10 år och jag vill nog inte veta hur många timmar som jag spenderat på Facebook, Instagram och Youtube sammanlagt. Idag spenderar jag mycket tid på...

DEBATTEN OM SOJA

Är soja bra eller dåligt för miljön?För några år sen ville jag ta itu med varför min mage gjorde ont och blev uppblåst efter i princip varje måltid. Jag testade då att sluta med laktos vilket funkade väldigt bra för mig. Men istället för komjölk så började...

KOMBUCHA – DEN ULTIMATA GUIDEN

Hur du gör kombucha och varför du bör dricka det! Oj oj oj va jag gillar kombucha. Jag får många frågor om vad kombucha är, hur man gör egen kombucha och varför man ska dricka det. I detta inlägget besvarar jag förhoppningsvis alla dina frågor i en steg...

LUFFA – HUR GÖR MAN?!

Vad är luffa och hur gör man det egentligen själv? Efter att jag la ut en bild om att man kunde odla och använda luffa som en tvättsvamp så var det många som intresserade sig och ville veta mer. Sanningen är att jag inte heller visste mycket mer än det som...

TELLUS A OCH DEN SJÄLVISKA MÄNNISKAN

Varför gör vi inte allt för att lösa situationen? Detta korta inlägg handlar om mina tankar kring vår fina planet samt om hur svårt det är att göra en förändring när man kanske egentligen inte är beredd att offra det som man har. Det är inte varje dag som jag stannar...

KAFFE OCH MILJÖ

Hur ser dina kafferutiner ut?Jag själv dricker inte kaffe då jag vägrar att bli vuxen...haha! När jag va 14 år så försökte jag verkligen att gilla kaffe men varken mjölk eller socker kunna rädda smaken i mitt fall. Dock så är det inte detta som jag ska...

ALEPPOTVÅLEN

Varför välja just en Aleppotvål? Det är så många som pratar om Aleppotvålen och vilka fina egenskaper den har, men vad är det egentligen som är så himla bra med just denna tvål? Jag har läst på lite mer och delar gärna med mig av den informationen som jag...

ZERO WASTE TAVLOR

Äntligen är dem här! Tillsammans med Lena på Ideator så har vi tagit fram några posters som gör dig och mig påmind om att det är viktigt att tänka på vår miljö - VARJE DAG. Motivet på vardera poster visar ett exempel på hur man kan inreda olika rum på ett...

SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG

Mer utförliga svar på Instagrams quiz Hej allihop! Jag är en person som verkligen försöker bli mer snäll mot mig själv och jag jobbar dagligen på att ge mig själv komplimanger. Idag är jag faktiskt lite stolt över mig själv då jag har åstadkommit så mycket under bara...

Surskölj

Surskölj istället för balsam! Att använda något som heter surskölj i sitt hår kanske inte låter så lockande, men jag lovar att är en hit! Jag hörde talas om surskölj för ca 6 månader sen när jag fortfarande använde "vanligt" kommersiellt balsam. Jag tyckte att det lät...

Varför gör vi inte allt för att lösa situationen?

Detta korta inlägg handlar om mina tankar kring vår fina planet samt om hur svårt det är att göra en förändring när man kanske egentligen inte är beredd att offra det som man har. Det är inte varje dag som jag stannar upp och funderar över vad jag bör vara tacksam för – men idag är en sån dag. En sak som jag är väldigt tacksam över är vår fantastiska planet. Oavsett hur vi behandlar denna planet så behandlar den oss väl och vill vårt bästa. Jag har i många år tagit för givet att vår planet bara ska finnas där för oss oavsett hur vi behandlar den, men det är ju inte hela sanningen. Det är ju inte som att den hämnas på oss om vi kastar skräp i naturen men den bryts då ner och jordens hälsa blir då självklart sämre.

Jag är dock inte den som vill fokusera så mycket på den negativa delen i detta. Det betyder inte att jag förnekar och blundar för problemet utan snarare att jag direkt försöker att tänka lösningsorienterat och fundera på vad JAG kan göra för att minska min påverkan på jorden. Människan, inklusive jag, är väldigt självisk ibland och många av oss är inte beredda att offra allt för att lösa situationen för vår planets skull. Det funkar ju liksom inte att alla blir självförsörjande, slutar köra bil eller slutar att flyga över en natt…även om att jag önskade att den förändringen skulle vara enkel och självklar. Dock så finns det så himla mycket som vi faktiskt kan göra, och jag vill bara påminna alla om det.

Jag är själv inte beredd på att offra allt, vilket kan ses som själviskt. Jag vet inte varför jag inte är beredd på att släppa alla gamla vanor och bara göra gott, men de känns så himla svårt. Jag tror att man måste vilja göra en förändring för att kunna göra en förändring på riktigt. Den tuffa sanningen är alltså att jag inte vill hjälpa jorden tillräckligt mycket för att förändra allt? Den svider. Men i många fall är man tvungen att göra en förändring, antingen för sig själv eller för någon annans skull. Kanske är detta ett fall där vi alla måste göra en förändring, för det finns liksom ingen plan B om jorden går under.

Jag tänker alltid att alla kan göra något, litet som stort. Sluta titta på vad andra gör, sluta jämföra dig med dina förebilder – GÖR SÅ GOTT DU KAN MED DE FÖRUTSÄTTNINGARNA SOM DU HAR. Ibland tycker jag att det kan bli för tufft att se alla fantastiska tips, idéer och allt annat gott som människor gör på sociala medier. Det kan få mig att känna mig oduglig och prestationsångesten över att vara lika duktig kan bli för stor. Men vi måste alla komma ihåg att en bild, story, live m.m inte är hela sanningen – och även om den är det så betyder det inte att du måste göra lika dant.

Jag vet egentligen inte alls vart jag vill komma med detta inlägg och det blev betydligt längre och flummigare än vad jag planerade. Men det jag tror att jag vill säga är att du måste göra så gott DU KAN med dem förutsättningarna som DU HAR och med den viljan som bara DU HAR. Orkar du inte med prestationsångesten så rekommenderar jag dig att stänga av alla sociala medier i några dagar. Du blir ingen sämre människa av att missa några bra tips eller idéer i flödet, jag vill påminna dig om att det är okej!

Ta hand om dig – KRAM!

PS. Glöm inte att gå in i fliken “HANDLA” i menyn för att hitta hållbara producenter!